Wormen bij de hond 

 

In Nederland komen parasieten vaker voor bij onze huisdieren dan de meeste mensen denken. Zo zorgen wormen regelmatig voor ziektes bij hond en kat. Ook reizen mensen vaker met hun huisdieren, waardoor de laatste jaren ook meer exotische parasieten bij onze honden en katten voorkomen. Vervelend is dat ook mensen van een aantal van deze wormen ziek kunnen worden. Vaak is het aan de hond niet te zien dat hij wormen heeft, daarom is ontwormen ook zo belangrijk. Dit hoeft via onze kliniek helemaal niet duur te zijn, klik hier voor een voorbeeld (dit zijn echter de ontvlooimiddelen).


Advies
- Drachtige teef ontwormen met Stronghold op 6 en 2 weken voor de bevalling, na de bevalling tegelijk met de pups ontwormen
- Pups ontwormen op 2, 4, 6, 8 weken en daarna maandelijks tot een halfjaar leeftijd
- Volwassen honden eens per drie maanden ontwormen      1. Spoelworm (Toxocara canis en Toxascaris leonina)

Hoe ziet een spoelworm eruit?
Als spaghetti, de wormen kunnen zo'n 17 cm lang worden.

Besmetting
De meeste pups zijn bij de geboorte besmet met spoelwormen. Ze raken al in de baarmoeder besmet.  Andere wegen om een spoelwormbesmetting op te lopen zijn: via de moedermelk, oplikken van de wormeieren van de grond, of het eten van besmet vlees (prooidieren of slachtafval).

De worm leeft in de dunne darm en voedt zich met darminhoud. Het is niet zo vreemd dat spoelwormen zoveel voorkomen: een volwassen worm legt op een dag tot wel 200.000 eieren. Uit deze eieren komen larven. Ook de larven kunnen voor schade zorgen: ze kruipen door het lichaam van de hond langs lever, hart en long. Uiteindelijk worden ze opgehoest en doorgeslikt: op die manier komen ze in de darm waar ze volwassen worden. De hond zal de wormeieren zelf ook weer uit gaan scheiden via de ontlasting.
Wormeieren blijven in de omgeving jarenlang besmettelijk.

Verschijnselen
- Braken
- Diarree
- Buikpijn
- Verstopping
- Vermagering
Bij pups kunnen ernstige verschijnselen optreden zoals longontsteking, geelzucht, bloedarmoede, dikke buik (wormenbuikje), koorts, toevallen en zelfs sterfte.

Diagnose
Vaak zijn er geen wormen te zien in de ontlasting en in het braaksel (omdat de wormen in de darm blijven). Als de ontlasting onder de microscoop wordt onderzocht vinden we toch vaak wormeieren.

Zoonose (kunnen mensen ziek worden van de worm):
Ja     2. Haakworm (Uncinaria stenocephala en Ancylostoma caninum)     

Hoe ziet een haakworm eruit?
Als een spoelworm, maar dan veel kleiner: tot 2 cm lang.

Besmetting
Honden lopen een besmetting met haakwormen op door likken aan gras of aarde. Ook via de huid, de moedermelk en in de baarmoeder kan een hond besmet worden, en door het opeten van besmette prooidieren. Uit de larve ontwikkelt de volwassen worm in de darm. Problemen veroorzaakt door de haakworm zien we het meest bij honden die in zuidelijke landen zijn geweest.

De naam zegt het al: haakwormen hebben gemene haken aan hun kop zitten waarmee ze zich vastbijten in de darm. Ook kunnen ze bloed zuigen, zeker bij pups kan dat voor bloedarmoede zorgen.

Besmetting
- Diarree (vaak donker en slijmerig)
- Bloedarmoede
- Slecht eten en vermageren
- Wonden aan de voetzolen (met name bij honden die in zuidelijke landen zijn geweest)
- Bij ernstige infecties ook ijzergebrek, bloedneuzen en er kan zelfs sterfte optreden (met name bij pups en vooral bij honden die in zuidelijke landen zijn geweest)     3. Zweepwormen (Trichuris vulpis) ook wel kennelworm genoemd

Hoe ziet een zweepworm eruit?
Deze worm is tot 7,5 cm lang. De voorste driekwart van de worm is dun, het achtereinde is dik, vandaar de naam ‘zweepworm'.

Besmetting
Deze worm komt voor in de dikke darm. Ook volwassen honden kunnen ermee besmet raken. Honden raken met de zweepworm besmet door het oplikken van wormeieren.

Verschijnselen
- Diarree(vaak wisselend en brijachtig, soms slijmerig)
- Bloedarmoede
- Dikke buik
- Bij zware infecties kan er sterfte optreden bij pups     4. Lintworm (Dipylidium canicum, Taenia, Echinococcus)

Hoe ziet een lintworm eruit?
Als witte bami met inkepingen.

Besmetting
Vlooien en luizen nemen de lintwormeieren op. Als honden de vlo of luis oplikken uit de vacht raken ze besmet met de lintworm. Ook kunnen honden besmet raken door besmet vlees te eten (met name bij jachthonden of honden die slachtafval eten).
De lintworm ontwikkelt zich in de dunne darm van de hond, daar kan hij wel drie jaar overleven. De hond scheidt de lintwormeieren uit in ei-pakketjes: kleine witte stukjes die kunnen bewegen en uit de anus kunnen kruipen. Als deze ei-pakketjes indrogen zien ze eruit als rijstkorrels of sesamzaadjes.

Verschijnselen
- Vermageren
- Diarree