Ziekte van Cushing 

 

De ziekte van Cushing ontstaat doordat de bijnier teveel van het hormoon cortisol produceert. Een bijnier is een klein orgaantje dat in de buurt van de nieren ligt. Cortisol is een hormoon dat het lichaam in normale situaties aanmaakt om te kunnen reageren op stress (vechten of vluchten). Als de ziekte onbehandeld blijft en het hormoon blijft lang verhoogd, dan zal de hond steeds zwakker worden en uiteindelijk overlijden.

Verschijnselen bij Cushing
De diagnose van Cushing is vaak lastig te stellen, omdat het vooral voorkomt bij oudere honden, en de symptomen erg lijken op normale ouderdom. Het komt vooral voor bij kleinere rassen zoals teckels, terriërs en dwergpoedels.
- Teveel drinken en plassen (soms ook incontinentie)
- Gulzig en veel eten
- Dikke hangbuik
- Huidklachten: kaalheid op de buik, zwartverkleuring van de huid en een dunne huid
- Hijgen
- Sneller moe
- Verlies van spieren

Aanmaak van cortisol
De productie van cortisol in de bijnier wordt gestuurd door een ander hormoon dat ACTH heet. ACTH wordt gemaakt in de hypofyse, en dat is een kleine klier die aan de onderkant van de hersenen ligt.

Drie verschillende vormen Cushing
Er zijn drie vormen van Cushing:
1. Bijnier-afhankelijke Cushing:
Een tumor in een of beide bijnieren produceert teveel cortisol.
2. Hypofyse-afhankelijke Cushing:
Deze vorm komt het meeste voor. Een langzaam groeiende tumor in de hypofyse produceert heel veel ACTH, wat de bijnieren weer aanstuurt om teveel cortisol aan te maken.
3. Cushing ontstaan door een behandeling met corticosteroïden
Corticosteroïden worden soms gebruikt als medicijn. Als ze echter lang gebruikt worden kunnen ze Cushing veroorzaken.

Diagnose
In het bloed van honden met Cushing vinden we vaak afwijkingen (onder andere van de leverwaarden en het bloedsuiker). Maar de diagnose bevestigen we met de ‘dexamethason-suppressietest'. We vragen u dan om van drie opeenvolgende dagen urine op te vangen. Het laboratorium bepaalt in de urine de cortisol-creatinine-ratio, waarmee we kunnen vaststellen of de hond Cushing heeft en in welke vorm.

Behandeling
Als de diagnose op tijd gesteld wordt is de ziekte van Cushing vaak goed te behandelen. Als er een tumor aanwezig is kan deze soms verwijderd worden. Meestal wordt er echter een behandeling met het medicijn Vetoryl ingesteld. Uw hond moet deze medicijnen dan wel dagelijks hebben voor de rest van zijn leven. Vetoryl remt de aanmaak van cortisol, en daarmee de ziekteverschijnselen. Na ongeveer tien dagen testen we of het medicijn voldoende effect heeft. Is dat het geval, dan kan het controleinterval verlengt worden tot drie maanden.