Ziekte van Weil / Leptospirose 

 

Wat is de Ziekte van Weil?
De ziekte van Weil wordt ook wel Leptospirose genoemd. Het is een ziekte die zowel bij honden als mensen voorkomt. De ziekte kan voor beide heel gevaarlijk zijn (tot levensbedreigend). Het wordt veroorzaakt door bacteriën van het type leptospiren. Er zijn veel verschillende types leptospiren die de ziekte kunnen veroorzaken.

Verschijnselen bij honden
     - Nierfalen: veel drinken en plassen, soms uitdroging
     - Geelzucht, bleke slijmvliezen
     - Braken en diarree (soms met bloed)
     - Zwakte
     - Niet eten
     - Koorts
     - Bloedingen (zoals een bloedneus)
     - Moeilijk lopen
     - Moeilijke snelle ademhaling
De verschijnselen ontstaan over het algemeen 7-10 dagen na de besmetting. De ziekte tast zowel de lever, nieren als bloedvaten aan. Soms is het verloop meer chronisch, de verschijnselen zijn dan minder duidelijk. Bij mensen vallen overigens vooral koorts en geelzucht op als ze de ziekte van Weil hebben.

Besmetting
- Vooral door contact met geïnfecteerde urine
- Hond-hond contact
- Contact met besmet water (vooral stilstaand water)
- Vochtige aarde/modder
- Besmet voer/drinkwater    
- Via de baarmoeder
- Beet van een besmet knaagdier of contact met urine van dat dier
- Ook andere dieren (onder andere vee en katten) kunnen de bacterie uitscheiden
Het is ontzettend belangrijk dat mensen geen contact hebben met de urine van de hond als de hond verdacht is van de ziekte van Weil. De bacterie komt binnen via kleine huidwondjes of via slijmvliescontact.

Diagnose
De diagnose wordt in het laboratorium gesteld. Meestal zal dit op een bloedmonster gebeuren, soms is er ander materiaal nodig.

Bescherming
Om te voorkomen dat honden de ziekte van Weil oplopen is het belangrijk dat ze jaarlijks gevaccineerd worden. Voor jachthonden en andere zwemfanaten is deze enting extra belangrijk en is het advies om hem halverwege het jaar nogmaals te geven voor een zo goed mogelijke bescherming. De vaccinatie beschermt, maar helaas niet 100% tegen alle verschillende leptospirose bacterien. Waar de vaccinatie sowieso voor zorgt is dat de hond niet acuut of dodelijk ziek zal worden.

Behandeling
Een snelle behandeling is belangrijk om orgaanschade te voorkomen. De hond zal aan het infuus komen te liggen omdat de nieren aangetast raken door de ziekte. Daarnaast wordt de hond behandeld met antibiotica.