Allergie 

 


Algemeen
Bij een allergie reageert het immuunsysteem overdreven sterk op stoffen van buitenaf. Normaal gesproken worden afweerstoffen en afweercellen aangemaakt. Zo is de het lichaam in de toekomst opgewassen tegen deze vreemde stoffen. Bij een volgend contact je niets aan het dier moeten merken. Bij allergie patiënten gaat het hier echter mis. Het immuunsysteem geageerd veel te heftig, en zorgt voor de productie van stoffen die leiden tot een ontsteking en het optreden van jeuk.
Veel voorkomende allergieën zijn: vlooienallergie, voedingsallergie, contactallergie, medicijnallergie en bacteriële allergie.

Klachten
Jeuk is de voornaamste klacht, dit kan zich uitten door likken, bijten en schuren. Op deze plekken zie je kale plekken, roodheid en pukkeltjes. Voor bacteriën zijn deze plekken erg aantrekkelijk, zij maken de ontsteking nog erger.

Diagnose
Allereerst wordt gekeken of uw dier geen vlooien of mijten heeft. Zijn we er uit dat het om een allergie gaat, dan kunnen we een intradermale allergie tests of bloedonderzoek uitzoeken om welke vorm van allergie het gaat. Een voedselallergie kan alleen door een eliminatiedieet (hypoallergeen dieet) uitgesloten worden.

Behandeling
Soms is het mogelijk uw allergische dier te "hyposensibiliseren"; De stof waar uw dier allergisch op reageert wordt in oplopende dosering ingespoten om uw dier te laten wennen aan de betreffende stof(fen). Het genezingspercentage wordt geschat op circa 70%.
Blijkt dat uw dier allergisch is voor bepaalde eiwitten en koolhydraten in het voer dan werkt een  hypoallergeen dieet vaak erg goed.