Bevalling bij de kat 

 
Bevalling bij de kat

Poezen dragen gemiddeld 66-67 dagen. Bij meerdere kittens is dat vaak verlengd tot 71 dagen. Een verlengde drachtduur is zelden reden tot ingrijpen (tenzij de bevalling wel begonnen is maar niet vordert: zie onder).

De bevalling is in te delen in drie fasen:
De voorbereidingsfase
De ontsluitingsfase
De uitdrijvingsfase

Tijdens de voorbereidingsfase bereidt de poes de komst van haar kittens voor. Sommige poezen zoeken een plekje alleen om te baren, maar de meeste poezen wachten op de eigenaar. Bij veel poezen zal het dan ook opvallen dat ze vlak voor de start van de bevalling aanhankelijker zijn. Toch zijn ook veel poezen voor de bevalling onrustig. Soms proberen ze een nest te bouwen, of miauwen ze meer dan normaal. Ook kunnen ze hijgen: ademen met de bek open. Ze likken zich vaker, met name van onderen (de vulva). Soms kan de poes ook wat slijm verliezen, vaak helder en taai. Dit is het teken van ontsluiting, de bevalling zal nu binnen 24 uur plaatsvinden.

In de ontsluitingsfase beginnen de weeën. De weeën starten al een paar uur voor de kittens geboren worden, ze zorgen ervoor dat de baarmoedermond opgerekt wordt. Bij poezen daalt de lichaamstemperatuut niet voor de bevalling zoals bij honden wel het geval is.

De uitdrijvingsfase begint op het moment dat de poes mee gaat persen met de weeën. Dit meepersen gebeurt reflexmatig. Deze reflex wordt veroorzaakt doordat er een kitten in het bekken van de poes komt. Tijdens een wee zal de poes meerdere malen persen. Ze houdt de staart omhoog om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen. Soms zoeken poezen de kattenbak op als het echt persen begonnen is.

Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is vrijgekomen, moet het eerste kitten geboren zijn. Is het vruchtwater wat groen van kleur, dan moet het eerste kitten binnen 1 uur geboren zijn. Het persen kan even duren, toch mag een poes niet langer dan een half uur op een kitten aan het persen zijn zonder dat er wat gebeurt. Poezen nemen na de geboorte van elk kitten meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee kittens. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren. Poezen kunnen tijdens deze periode in slaap vallen, waardoor het nog wel langer kan duren voor ze weer begint met persen.

Elk kitten heeft een eigen nageboorte. De nageboorte komt in de regel direct na elk kitten. Soms gebeurt het dat er eerst twee kittens komen en dan de twee nageboorten. Vaak zit de nageboorte nog aan het kitten vast. De poes breekt de nageboorte af: die scheurt meestal spontaan op de juiste plaats van de navelstreng. Mocht een navelstreng bloeden, of niet afscheuren, dan kunt u deze afbinden met een stevige garendraad ontsmet met alcohol, doe dit op een centimeter of 1,5 van de buikwand van het kitten af.

Als een jong nog in de vruchtvliezen zit bij de geboorte, bijt of likt de poes deze stuk. Als de poes dit zelf niet doet dan moet de u dit doen. Als de poes haar kittens niet droog likt, moeten ze ook goed drooggewreven worden.

Wanneer moet ik de dierenarts bellen?
- Wanneer de geboorte na 71 dagen nog niet op gang gekomen is
- Wanneer de volgende tijden worden overschreden:
     - Meer dan 20 min. krachtig persen, zonder resultaat
     - Meer dan 1-2 uur af en toe zwak persen
     - Wanneer er meer dan 3 uur tussen de kittens zit zonder dat de poes perst
- Verlies van veel bloed via de vulva, of bruinzwarte uitvloeiing

Tijdens de bevalling:
Zorg voor absolute rust!!!
Het is voor de poes belangrijk dat er iemand in de buurt is die zij vertrouwt en die haar zal beschermen. Hierdoor zal de poes zich veel meer op haar gemak voelen tijdens de geboorte. Het is wel belangrijk dat de eigenaar het vertrouwen ook geeft. Dus niet in paniek raken, maar rustig en vooral geduldig blijven.