Blaasgruis/ blaassteen 

 

Bij sommige katten wordt er in de blaas blaasgruis gevormd. Dit gruis kan samenklonteren tot kleine steentjes. Gruis en steentjes geven irritatie van de blaaswand en kan leiden tot een blaasontsteking. Kijk voor een blaasteenoperatie in het fotoalbum.

Blaasgruis voor een poes is een heel vervelend en pijnlijk probleem, maar blaasgruis bij de (gecastreerde) kater kan levensbedreigend zijn! Dit komt omdat de kater in tegenstelling tot de poes een vrij nauwe penispunt heeft, waar het gruis kan vastlopen. Indien de plasbuis verstopt raakt, kan de blaas zich niet ledigen (de kat kan niet plassen). Nu blijven alle giftige afvalstoffen in het lichaam. Als de blaas zijn maximale grote heeft bereikt, kunnen de nieren hun urine niet meer afvoeren en het bloed niet meer filteren. Dit kan zo leiden tot nierschade en bloedvergiftiging. Een verstopping door blaasgruis is dus een spoedgeval en dient zo snel mogelijk verholpen te worden! 

Klachten
Uw kat kan u op verschillende manieren laten zien dat hij blaasgruis heeft:

  • Vaker naar de kattenbak gaan
  • Te lang op de kattenbak blijven zitten
  • Verhoogde persdrang, blijven zitten in de plashouding
  • Pijnuitingen op de kattenbak, zoals klagelijk miauwen of zelfs gillen
  • Veel likken aan de onderkant van de staart
  • Rode urine
  • Kleine plasjes of druppels urine buiten de kattenbak
  • Op gekke plekken plassen: gootsteen of boven op tafel
  • Pijn bij aanraken van de buik en optillen

Behandeling
Blaasgruis is vaak eenvoudig te verhelpen met een speciaal dieet: Urinary van Royal Canin. Dit dieet lost het gruis als het ware op. Heeft uw kater een verstopte plasbuis, dan is de behandeling alsvolgt:

De verstopping wordt opgeheven door een urinekatheter (dun flexibel buisje) via de penis in de blaas te brengen, uw kat krijgt hiervoor een lichte narcose. Lukt dit katheteriseren niet, dan is het nodig om de blaas eerst met behulp van een blaaspunctie te ledigen, waarna de katheter wordt ingebracht. Na inbrengen van een katheter wordt de blaas gespoeld om alle gruis te verwijderen. Mocht de kater dan nog steeds niet kunnen plassen, of is de verstopping niet met een katheter op te heffen of hij raakt steeds weer verstopt dan wordt gekozen voor een operatie: de penisamputatie. Bij deze operatie wordt het laatste, nauwe gedeelte van de penis verwijderd, waardoor de kater, net als de poes, een brede uitgang van de plasbuis krijgt en hij niet meer verstopt kan raken.