Braken 

 

Braken heeft een functie, maar regelmatig braken is niet normaal. Braken kan veel oorzaken hebben:
- Ziekten van lever, nier, alvleesklier, maag, darm, geslachtsorganen
- Gifstoffen in het bloed (ook afvalstoffen  uit het eigen lichaam of van geneesmiddelen)
- Problemen evenwichtsorgaan (bijvoorbeeld een binnenoorontsteking of reisziekte)

Acute maag- of darmontsteking
Katten hebben soms opeens last van braken, al dan niet samen met diarree. Lang niet altijd wordt er duidelijk wat de oorzaak is. Mogelijke oorzaken zijn een voerverandering, bedorven voedsel, vreemde voorwerpen, giftige planten, chemicaliën en medicijnen.
De dierenarts zal uw kat lichamelijk onderzoeken (in de bek kijken, pols opnemen, buik afvoelen en temperaturen). Meestal kan uw kat met medicijnen behandeld worden waarmee we zorgen dat hij niet uitdroogt, pijn- en misselijkheid geremd worden en de eetlust opgewekt wordt.

Vervolgonderzoek
Als uw kat niet opknapt van de medicijnen moet u opnieuw contact opnemen met de dierenarts. Dat is het geval als uw kat na 24 uur nog braakt, helemaal geen eten binnenhoudt, slomer wordt, als de klachten terugkomen, of bij afvallen, buikpijn, bloed in het braaksel, koorts of uitdroging. Het kan zijn dat uw kat infuustherapie nodig heeft en soms is verder onderzoek zoals ontlastingsonderzoek,  bloedonderzoek, of röntgenfoto's nodig. In enkele gevallen is een echoscopie van de buik of een endoscopie noodzakelijk om er achter te komen wat voor aandoening er speelt.

Haarballen
Katten met langhaar of huidproblemen hebben nog wel eens haarballen omdat ze hun vacht blijven verzorgen. Over het algemeen spugen ze die uit, maar als ze dat niet doen kunnen de haren zorgen voor een verstopping in de slokdarm, maag of darm. Meer informatie vindt u onder het kopje haarballen.