Dekking van de poes 

 

In het voorjaar komen veel niet gesteriliseerde poezen drachtig thuis. Vanaf een week of drie is dat te zien aan de tepels: die beginnen te zwellen en worden wat roder. Ook zal de buikomvang toe gaan nemen. De drachtduur is bij poezen gemiddeld 66-67 dagen. Voor meer informatie over de bevalling klik hier.

Soms overvalt dit de eigenaar van een poes.  Als mensen echter graag een nestje willen bij hun poes, kan de poes als ze krols is naar een dekkater gebracht worden. Andersom: de kater naar de poes brengen, werkt vaak niet omdat de meeste katers alleen dekken in hun eigen territorium. Er is meer kans op een succesvolle dekking als de dagen lengen: een periode van 14 uur licht wordt geadviseerd.

Als poezen krols zijn kunnen ze door meerdere katers gedekt worden. Ze kunnen dan uiteindelijk kittens in hun buik hebben van verschillende vaders! Katers op hun beurt hebben een soort van harem, zo kunnen ze vijftien tot twintig poezen dekken.

Hoe is krolsheid te herkennen bij een poes?
- Aanhankelijker
- Trappelen met de achterpoten
- Overdreven met de achterhand omhoog staan
- Meer miauwen
- Rollen

Over het algemeen blijft de poes voor één tot drie dagen bij de dekkater. Het dekken zelf gaat snel bij katten en kan daardoor makkelijk gemist worden door de eigenaar. De dekking duurt één tot tien minuten. Na de dekking slaat de poes een kreet, waarna ze over de grond rolt, zich uitrekt en zich van onderen zal likken (aan de vulva).

Poezen zijn "induced ovulators", wat betekent dat ze een eisprong krijgen na de dekking. Bij de helft van de poezen zijn hier meerdere dekkingen voor nodig. Meerdere dekkingen tijdens de eerste drie dagen van de krolsheid worden dan ook geadviseerd.

Wanneer kan een dekking moeizamer verlopen?
- Onervarenheid van poes of kater
- Afleiding (er is absolute rust nodig)
- Als poes en kater niet tot elkaar aangetrokken zijn