Entingen 

 

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk uw kat tegen gevaarlijke ziektes te beschermen door middel van inentingen (vaccinaties).  Met een vaccinatie spuiten we een kapot gemaakte ziekteverwekker in, deze kan geen ziekte meer veroorzaken, maar wel zorgen voor weerstandsopbouw. Wanneer uw kat later met een echte ziekteverwekker in aanraking komt, herkent de afweer deze en kan ze veel sneller en sterker reageren. 

Het is belangrijk vroeg te beginnen met vaccineren, net als bij kinderen. Het vaccinatieschema van het kitten is:

  • 9 weken leeftijd
  • 12 weken leeftijd
  • op 1 jaar leeftijd

Daarna moet uw kat ieder jaar zijn herhalings enting krijgen. Er wordt tegen verschillende ziekte ingeent.

Kattenziekte (parvo)
Een ernstige en zeer besmettelijke ziekte, die met name problemen veroorzaakt bij jonge dieren. Het virus vermeerdert zich in het beenmerg en de darmen. Daar treden ook de problemen op die zich uiten in: buikpijn, braken, diarree en koorts. Dieren die de infectie overleven houden vaak nog maanden lang diarree. Drachtige poezen die geinfecteerd worden krijgen kittens met hersenafwijkingen.

Niesziekte
We spreken van niesziekte bij een ontsteking van de voorste luchtwegen. Verschillende virussen en bacteriën kunnen hierbij een rol spelen. Afhankelijk van de aggresiviteit van de verwekken en de weestand van de kat kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • niezen
  • neusuitvloeiing, van waterig tot pus
  • ooguitvoeiing
  • blaasjes en zweertjes op de tong
  • longontsteking

Katten die eenmaal een flinke niesziekte hebben doorgemaakt worden vaak drager en kunnen bij een periode van stress opnieuw verschijnselen krijgen. Er zijn 2 type inentingen tegen niesziekte, de gebruikelijk inenting is gericht op 2 virussen die niesziekte veroorzaken. Daarnaast bestaat er een neusenting die tegen de Bordetella bacterie beschermt.

Rabiës
Hondsdolheid komt gelukkig niet zo vaak voor in Nederland. Neemt u uw kat mee naar het buitenland, dan is inenting verplicht.