FIP, Feline Infectieuze Peritonitis 

 

FIP (Feline Infectieuze Pertonitis) is een weinig voorkomende, maar dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bepaalde stammen van het zogenaamde coronavirus. De meeste katten dragen dit coronavirus bij zich, maar een heel klein deel van de katten krijgt de ziekte FIP. Hoe kan dat? Uit onderzoek blijkt dat een kat pas FIP krijgt als het coronavirus een mutatie ondergaat. Daarnaast spelen ook factoren zoals het immuunsysteem, stress en genetische achtergrond van de kat een rol. Als FIP zich ontwikkelt ontstaat er een heftige immuunreactie rond de bloedvaten waar zich geïnfecteerde cellen bevinden, in allerlei organen. Het eigen immuunsysteem van de kat zorgt dus dat de kat ziek wordt, een vervelend fenomeen. Het FIP virus is het enige virus dat zo werkt. 

Besmetting
Katten nemen het (nog niet gemuteerde) coronavirus op via de bek. De belangrijkste infectiebron van coronavirus zijn speeksel en ontlasting. Een kitten wordt vaak door de moeder besmet als hij vijf tot acht weken oud is. Iedere kat die het coronavirus bij zich draagt kan de ziekte krijgen. Het kan weken, maanden, of zelfs jaren duren voordat FIP zich ontwikkelt na opname van het coronavirus, en maar een klein percentage van de katten met coronavirus ontwikkelt FIP. Katten met klinische symptomen van FIP scheiden nog maar weinig virus uit. 

Diagnose

Omdat veel katten het niet-gemuteerde (en daarmee relatief ongevaarlijke) coronavirus bij zich dragen, is diagnose aan de hand van het virus niet te stellen: de twee varianten zijn niet van elkaar te onderscheiden. Hoe graag we er ook een zouden willen hebben, een FIP test bestaat (nog) niet. De symptomen zijn bij deze ziekte daarom heel belangrijk. Omdat katten meesters zijn in het maskeren dat ze ziek zijn lijkt het vaak alsof FIP heel plotseling ontstaat. We zien de ziekte het meest bij katten tot twee jaar leeftijd, en vooral bij katten die met veel andere katten samen leven of een zwakke gezondheid hebben (bijvoorbeeld door een andere ziekte zoals FeLV). 

Symptomen

- Koorts
- Afvallen en minder trek in eten
- Sloom
- Bloedarmoede
- Slechte groei in kittens
- Een dikke buik krijgen 
- Benauwd
- Slechte vacht
- Gele slijmvliezen

Twee vormen

Van de ziekte FIP bestaan twee vormen: een ‘droge' en een ‘natte' vorm. Bij beide vormen worden er een heleboel kleine ontstekingen gevormd in verschillende organen. Bij de natte vorm wordt er veel vocht in de buik en- of borstholte gevormd. Met een naaldje kunnen we dit vocht soms opzuigen. Als het vocht geel is en dradentrekkend hebben we een duidelijk vermoeden van FIP. Een operatie kan nodig zijn voor de bevestiging. De droge vorm is lastiger, vaak zijn de knobbeltjes in de organen pas te zien met een operatie. 

Geen therapie

Datgene wat het zo'n gemene ziekte maakt is dat er geen therapie voor bestaat. Een kat met de natte vorm van FIP kan het beste zo snel mogelijk uit zijn lijden worden verlost. Bij een kat met de droge vorm van FIP kunnen we soms proberen met medicijnen de ziekte te remmen, maar genezen kunnen we het niet.  

Voorkomen

Er bestaat een vaccin tegen FIP, helaas kan het vaccin de ziekte vaak niet voorkomen en heeft het soms bijwerkingen. Daarom raden we deze vaccinatie niet aan en zijn hygiënische maatregelen en het voorkomen van stress de belangrijkste maatregelen. Zo moeten de kattenbakken dagelijks schoon gehouden worden, moeten eet- en drinkbakjes niet naast de kattenbak staan, en is het belangrijk om de katten gezond houden, ook met behulp van goed voer, ontwormen en vaccineren tegen katten- en niesziekte.