Hondsdolheid 

 

Hondsdolheid (rabiës) is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een ziekte die bij ieder zoogdier voor kan komen, niet alleen bij honden. Het is een dodelijke virusziekte, die ook voor mensen levensgevaarlijk is. Gelukkig komt de ziekte in Nederland niet voor, het wordt alleen wel eens gevonden bij vossen in de grensstreken en bij vleermuizen.

Vaccinatie voor reizende dieren
Honden, katten en fretten hebben een hondsdolheidvaccinatie nodig zodra ze naar het buitenland gaan. Houdt er rekening mee dat deze vaccinatie altijd minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven moet worden, maar voor sommige landen veel langer van tevoren! De vaccinatie is vervolgens drie jaar geldig.

Voor sommige landen zeven maanden van tevoren vaccineren
Als er voor een bepaald land de hondsdolheidvaccinatie eerder gegeven moet worden komt dat omdat er een bloedtest uitgevoerd moet worden. Er wordt dan getest of het dier voldoende antilichamen tegen de ziekte heeft aangemaakt. De eerste vaccinatie tegen hondsdolheid moet dan al zeven maanden (voor Malta, het Verenigd Koninkrijk en Ierland) tot vijf maanden (Zweden en Noorwegen) voor vertrek gegeven worden. Net als Nederland komt er in deze landen geen rabiës voor, en dat willen deze landen maar wat graag zo houden. Door hun geografische ligging kunnen ze dit ook makkelijker controleren en daarom zijn de vaccinatie-eisen strenger.

Bloedtest op antilichamen
Wanneer de bloedtest plaats moet vinden verschilt ook per land. Voor de bloedtest nemen we in de kliniek wat bloed af van het dier, wat we opsturen naar het laboratorium. Als er voldoende antilichamen aanwezig zijn ontvangt u een certificaat wat bij het paspoort gevoegd moet worden. Als uw huisdier daarna binnen het vaccinatieschema van drie jaar opnieuw tegen hondsdolheid wordt geënt, hoeft de bloedtest niet opnieuw plaats te vinden.

Invoereisen per land
Vanaf twaalf weken leeftijd mag een dier geënt worden tegen hondsdolheid. Is uw dier jonger dan twaalf weken, dan hangt het van het land af of uw viervoeter mee mag.

De invoereisen per land vindt u op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren.
Binnen Europa
Buiten Europa

Heeft u vragen over deze of andere vaccinaties of over reizen naar het buitenland, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen.