Te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie) 

 
Te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie)

Een te snel werkende schildklier wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een goedaardig gezwelletje in de schildklier. Deze ziekte komt met name bij de oudere kat (>10 jaar) voor.
Het is de meest voorkomende stofwisselingsziekte bij de kat.
 
Wat zijn de verschijnselen bij een te snel werkende schildklier?

  • meer eetlust dan normaal
  • vermageren ondanks veel eten!
  • meer gaan drinken en plassen
  • onrustig en actief, met name 's nachts 
      

De kat zal door de verhoogde schildklierwerking meer schildklierhormoon aanmaken dan normaal. Dit stimuleert de stofwisseling. Het "motortje" draait te snel, dit veroorzaakt een te snelle slijtage van verschillende organen. Daarnaast verbruikt de kat meer energie, de kat dit, ondanks meer eten, niet bijhouden: de kat vermagert ondanks een goede eetlust! Door de verhoogde stofwisseling wordt de kat hyperactief en onrustig. Vaak is de vergrote schildklier in de hals voelbaar. 

Diagnose  
Een te snel werkende schildklier kan eenvoudig door het uitvoeren van bloedonderzoek opgespoort worden. Dit onderzoek kan in onze kliniek plaatsvinden en de uitslag is binnen een half uur bekend.

Behandeling
Er zijn een aantal mogelijkheden om hyperthyreoidie bij de kat te behandelen.

  • Operatief: de vergrote schildklier wordt verwijderd. Kijk in het fotoalbum voor foto's van de ingreep. De andere schildklier blijft gewoon aanwezig en neemt de taak over. Alvorens te opereren is het belangrijk om de stofwisseling van de kat op een lager niveau te brengen zodat het lichaam wat tot rust kan komen. Dit kan met behulp van schilklierremmende tabletten.
  • Indien de kat erg oud is of wanneer de nieren al erg veel schade hebben opgelopen adviseren wij om geen operatie uit te voeren. Met schildklierremmende tabletten kan de ziekte vaak redelijk onder controle worden gehouden. Deze medicijnen moeten dan wel levenslang dagelijks gegeven worden.
  • Behandeling met radioactief jodium. Dit is een erg mooie techniek, nadeel is dat de behandeling alleen plaats kan vinden in 1 gespecialiseerde kliniek. Daarnaast moet de kat 1 week opgenomen worden voor deze behandeling.

   Kijk in het fotoalbum voor foto's van deze operatie