Vlooienallergie 

 

Als uw dieren last hebben van vlooien is er één tip het belangrijkst: pak het grondig aan! Een vlooieninfectie is te voorkomen door maandelijks een anti-vlooienpipet op de huid tussen de schouderbladen van uw katten (en honden) aan te brengen.

Vlooien?
Om te onderzoeken of uw kat vlooien heeft kunt u een vlooienkam door de vacht halen, met name rond de staartbasis. Als er vlooien zijn vindt u zwarte korreltjes of zelfs levende vlooien. De zwarte korrels zijn vlooienpoepjes. Als u twijfelt of het geen stofdeeltjes zijn: doe de korrels op een natte tissue. Laten de korreltjes een bruin-rode afdruk achter dan is het zeker dat het vlooienpoepjes zijn.

Likken en kaalheid
Katten met vlooien zullen zich meer wassen dan normaal. Soms likken ze zoveel rond de staartbasis dat het daar helemaal kaal wordt. Ook bij katten waarbij geen vlooien te vinden zijn kan deze jeuk en kaalheid optreden. Zo'n 90 procent van de vlooien, eitjes en larven is namelijk niet te vinden op de kat maar bevindt zich in de omgeving. Als uw kat allergisch is voor vlooien zal hij reageren op deze vlooien in huis, ook als er geen vlooien in de vacht zelf zitten. Vaak zijn er dan ook kleine korstjes te voelen op de achterhand. We noemen deze huidontsteking een "miliaire dermatitis".

Behandeling
Zorg dat het huis en de huisdieren vlo-vrij zijn. Hoe u dat kunt doen leest u in het Stappenplan tegen vlooien. Voor katten met een vlooienallergie is een injectie Program een uitkomst. Dit is een prik die de kat eens per halfjaar krijgt en de vlooien onvruchtbaar maakt: anti-conceptie voor de vlo! Daarnaast moet de huidontsteking behandeld worden.