Bliksem

Bliksem

Bliksem is een grote rood-witte kater, die de eerste jaren van zijn leven geen problemen had. Tot hij een half jaar geleden plotseling niet kon plassen. Een kater die niet kan plassen… SPOED! Gelukkig had Bliksem’s baasje dit snel door en is Bliksem gelijk onderzocht door onze dierenarts. Bliksem bleek inderdaad een verstopping te hebben van zijn plasbuis. Hierdoor kon zijn urine niet worden afgevoerd vanuit de blaas en begonnen zijn nieren te stuwen: een plaskater. Dit kan levensbedreigend zijn, wanneer de blokkade niet snel wordt opgeheven. Bliksem is daarom zo snel mogelijk onder narcose gebracht en gelukkig kon de blokkade middels een katheter worden opgeheven. Zijn blaas is vervolgens gespoeld en de oorzaak van zijn blaasklachten werd middels urine onderzoek gevonden: struviet-kristallen. Dit wordt ook wel blaasgruis genoemd. Blaasgruis ontstaat wanneer de PH (zuurgraad) van de urine te hoog is; niet zuur genoeg dus. De blaasontsteking is behandeld en na de behandeling bleek dat de struviet-kristallen in de urine aanwezig bleven. Daarom moest Bliksem op dieet! Bliksem is op speciaal blaasdieet gezet (anti-struviet voeding) en mocht niets anders meer eten dan dat. In een blaasdieet zitten ingrediënten die de urine verzuren, waardoor de PH daalt. Hierdoor kunnen geen/minderen kristallen vormen. Naast speciale voeding is het belangrijk om de wateropname van een blaaspatiënt te stimuleren.

Helaas ging het maar tijdelijk goed. Bliksem kwam 2 maanden later weer met spoed op consult, omdat hij weer moeite had met plassen. De PH van de urine was redelijk zuur, dus het dieet werkt! Maar toch had hij blaasgruis en weer een blaasontsteking ontwikkeld. Bliksem is weer op medicatie gezet en thuis ging het een poosje goed. Tot die beruchte dag…

Spoed!
Bliksem kon wéér niet plassen en zijn baasje was ten einde raad. Bij Bliksem is met spoed, onder narcose, zijn blaas geleegd middels een blaaspunctie. Dit moest snel gebeuren, om de druk op de nieren te verlagen. Helaas lukte het deze keer niet om een katheter in zijn plasbuis te plaatsen. Door de verstopping kon zelfs de katheter niet door de plasbuis. Help!! De enige optie in zo’n geval is een penis-amputatie. De plasbuis van een kater is namelijk het meest nauw ten hoogte van de penispunt. De penis wordt dan verwijderd en van de plasbuisuitgang wordt als het ware een vagina gemaakt. Super LGBTQ+ dus, maar dit is wel een moeilijke operatie! En een operatie die wij hier nog niet eerder gedaan hadden. Helaas was in Bliksem’s geval verwijzing naar een specialist niet mogelijk. Bliksem is pas 5 jaar oud, dus wilden wij hem heel graag helpen.

Dus werd dierenarts Marjan werd op haar vrije dag gebeld met de vraag “Zie jij deze operatie zitten? Vanavond nog?” Onze dierenartsen Liesbeth en Marjan hebben toen besloten om samen de operatie uit te voeren, met 2 assistenten die ook langer konden blijven om te helpen. Dus hup, Marjan’s kind op schoot, nascholing aan op de tv, de boeken er bij… Wachten tot papa thuis was. En een paar uur later, na een korte vergadering tijdens een bord patat, begon de spannende operatie. Een aantal uren later was het gelukt en lag Bliksem in zijn hokje uit te slapen. De operatie is voorspoedig verlopen: geen bloedingen, geen complicaties. Maar het spannendste moest nog komen… Het moment dat de katheter verwijderd gaat worden: Kan Bliksem zelfstandig plassen??

JA! Wat een blijdschap!
De volgende dag is de katheter verwijderd en die nacht heeft Bliksem zelfstandig geplast. Het genezingsproces verliep voorspoedig. Bliksem blijft gevoelig voor blaasontsteking en blijft gevoelig voor het ontstaan van blaasgruis. Dus hij zal op dieet moeten blijven en zijn eigenaar moet bij plasklachten altijd aan de bel blijven trekken! Maar een verstopping van zijn plasbuis, in zijn penispunt, gaat nóóit weer gebeuren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *