Operaties & Behandelmogelijkheden

Er zijn meerdere behandelmogelijkheden mogelijk voor het herstel van uw huisdier.

De kliniek beschikt over een volledig ingericht laboratorium. Vrijwel al het onderzoek vindt plaats binnen de kliniek zelf. De uitslag is dan ook vaak binnen een half uur bekend.

Naast ‘gewone’ operaties worden er op de kliniek veel kijkoperaties uitgevoerd, de laparoscopische sterilisatie! Met deze apparatuur kunnen inmiddels meer operaties worden uitgevoerd, zoals het nemen van inwendige biopten bij verdenking op tumoren.

Soms is een dier niet gelijk beter en moet deze opgenomen worden voor intensieve zorg. Alle benodigde bewakingsapparatuur voor het geven van gecontroleerde medicatie en zorg is aanwezig. Zoals infuus bewakingsapparatuur en camera’s om uw huisdier continue in de gaten te kunnen houden.

Voor uitgebreide diagnostiek hebben we digitale röntgenologie en een echografie beschikbaar. Daarnaast zijn er flexibele scoopjes (camera’s) aanwezig om bijvoorbeeld in de maag, slokdarm of luchtpijp te kijken.

Sinds februari 2019 kunnen we ook progesteron testen (voor loopse teefjes) zelf uitvoeren! De uitslag is binnen 15 minuten bekend. U weet dus gelijk of uw teefje gedekt kan worden.


Met bloedonderzoek krijgen we een beeld van de gezondheid van uw dier. Dat is van belang als uw dier ziek is, maar ook voor een operatie kan het nodig zijn om te screenen op slecht werkende organen.

In onze kliniek gebruiken we de IDEXX Catalyst One en Procyte One, hiermee kunnen we in ons eigen laboratorium het bloed onderzoeken waardoor we snel een uitslag hebben.
Ziektes die met bloedonderzoek opgespoord kunnen worden zijn o.a. :

 • suikerziekte
 • nierfalen (ureum,creat,sdma)
 • levertumor of leverontsteking (hepatitis)
 • te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie)
 • te traag werkende schildklier (hypothyreoidie)
 • galstuwing
 • eiwit verlies
 • ziekte van Addison
 • bloedarmoede (anaemie)
 • kattenaids, FIV
 • katten leukemie, FelV
 • hartworm (dirofilaria immitis)
 • acute buikontstekingen bij honden ( CRP -waarde)

Soms doen we ook bloedonderzoek bij gezonde dieren. Als u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland bijvoorbeeld. Ook kunnen we bloed afnemen om tijdens de loopsheid van de teef het optimale tijdstip voor een dekking te bepalen (progesteron test).


Je bent wat je eet. Mensen die alleen maar fast-food eten zijn niet gezond en worden ook niet oud. Ditzelfde geldt voor onze huisdieren. Het is belangrijk dat uw huisdier goede voeding krijgt. Natuurlijk is dit voor de ene hond weer een heel ander merk of type dan voor de andere hond, maar je kunt op je vingers natellen dat het goedkoopste voer bij de buurtsuper niet van hoge kwaliteit zal zijn.

Voor veel dieren met gezondheidsklachten is er speciale “dieetvoeding” ontwikkeld. Wij gebruiken voornamelijk voeders van Sanimed, Trovet en Hill’s, betrouwbare diervoederproducenten. De volgende dieetvoedingen zijn voorhanden, klik op het voer voor meer informatie of neem contact op met een van onze assistentes.

Hypoallergenic LR
Bij voedselintollerantie bij de hond
Hypoallergenic DR
Bij voedselintollerantie bij de hond
Weight reduction
Bij overgewicht bij de hond
Weight control
Bij gewichtscontrole bij de hond
Osteoarthritis
Bij atrose bij de hond
Neoplasie/Cardiac
Bij kanker en hartfalen bij de hond
Atopy/sensitive
Bij voedselintollerantie en atopie bij de hond
Renal
Bij nierinsufficiëntie bij de kat
Anti-Struvite
Bij struviet bij de kat
Atopy/sensitive
Bij voedselintollerantie en atopie bij de kat
Weight reduction
Bij overgewicht bij de kat


Een echoapparaat brengt de zachte weefsels in beeld. Zo kan er (net als bij mensen) gekeken worden of een dier drachtig is, maar ook de buikorganen als lever, milt, nieren, blaas en prostaat zijn er mee in beeld te brengen.

Het is mogelijk om onder echogeleiding puncties te nemen. Bijvoorbeeld een dikte in de buik kan worden aangeprikt om cellen te verkrijgen voor microscopisch onderzoek, en de blaas kan worden aangeprikt om steriel urine te verkrijgen voor bacteriologisch onderzoek.
Echo-onderzoek is niet pijnlijk en het dier hoeft er niet voor onder narcose. Wel is het voor sommige dieren even ongemakkelijk om stil op de rug te liggen, maar dit went meestal snel. Om een goed beeld te krijgen moeten de haren van de buik geschoren worden.

Als eigenaar kunt u meekijken met de echo. Vanaf 28 dagen na de dekking is het over het algemeen mogelijk om te zien of de hond of kat drachtig is.

Veel honden en katten hebben last van een slecht gebit. Het gaat dan vaak om tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees. Wanneer er in dit stadium niets aan gedaan wordt, gaat ook het kaakbot meedoen met als gevolg dat tanden en kiezen los gaan zitten. Dit is erg pijnlijk voor het dier. Honden laten dit nauwelijks merken, ze eten gewoon aan de ander kant of kauwen helemaal niet. Aan katten zie je vaak niets!

De ontsteking breidt zich vervolgens steeds verder uit en er verschijnen ziekmakende bacteriën in de bek. Deze bacteriën zorgen voor slechte adem en kunnen ook voor problemen in verschillende organen (hart en nieren) zorgen.

Met het professionele tandartsapparaat in onze kliniek kunnen we tandplak en tandsteen verwijderen. Indien nodig kunnen elementen verwijderd worden met een professionele tandartsboor. Verder kan er geboord en gepolijst worden. De gebitsreiniging wordt onder narcose uitgevoerd. Wanneer kiezen of tanden los zitten of erg aangetast zijn worden ze getrokken. Uw dier kan prima brokken eten met een paar kiezen minder!

Voor konijntjes hebben we een speciale frees en mondklem, eventuele haakjes op de kiezen kunnen we dus ook wegnemen zonder problemen.


Als uw dier heel erg ziek is, kan het soms beter in de kliniek opgenomen worden om het hier verder te verzorgen. Net als in een ziekenhuis voor mensen zou gebeuren.

In onze kliniek kunnen we de dieren aan een infuuspomp leggen zodat we een gecontroleerde hoeveelheid infuusvloeistof toe kunnen dienen. Ook kunnen we de zieke regelmatig nakijken en met bloedonderzoek of echo-onderzoek bepalen of het beter of juist slechter gaat. Ook ‘s nachts wordt er voor de zieke dieren gezorgd.

Wij vinden het erg belangrijk dat de behandeling in het belang van het zieke dier uitgevoerd wordt. Wanneer het dier niet meer te redden is geven wij dit direct aan.

Hier ziet u een spuitpomp waarmee een bloedtransfusie gegeven wordt.


Kijkoperaties / Laparoscopische sterilisatie

Met een kijkoperatie wordt een operatie bedoeld die uitgevoerd wordt met behulp van een kleine camera. Deze camera wordt door een klein sneetje van 5 mm. in het lichaam gebracht. Vervolgens kunnen organen of de binnenzijde van een gewricht bekeken worden.

De voordelen van een kijkoperatie zijn;

 • zeer kleine wondjes, dus minder napijn
 • een beter overzicht in de buikholte, de borstholte of het gewricht
 • minder kans op bevuiling, dus minder complicaties
 • minder littekenweefsel omdat er geen hechtingen achter blijven

Kijkoperaties zijn niet meer weg te denken uit de moderne zorg voor mensen. Het is dus niet meer dan logisch dat deze techniek ook voor dieren de toekomst heeft. De volgende ingrepen worden tegenwoordig in moderne dierenklinieken met behulp van een kijkoperatie uitgevoerd:

 • Laparoscopische sterilisatie: dit is intussen een bekende ingreep en de gouden standaard voor het steriliseren van de teef. Slechts 2 kleine wondjes, een veel kortere herstelperiode en minder complicaties. Klik hier voor een filmpje van de laparoscopische sterilisatie in onze praktijk. Deze operatie wordt al 3 jaar binnen onze kliniek uitgevoerd.
 • Castratie van de reu met een binnenbal (cryptorchidie). Reuen met een binnenbal hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren in de binnenbal. Het is dan ook verstandig deze binnenbal te verwijderen. Vroeger was hier een ingrijpende operatie voor nodig en werd nogal eens geaarzeld om in te grijpen. Door middel van de kijkoperatie is het verwijderen van de binnenbal een eenvoudige zaak geworden. Klik op de link voor het filmpje van de ingreep.
 • Biopteren: weefselstukjes uit organen verzamelen, welke vervolgens onderzocht kunnen worden.


Diarree, dat kan erg vervelend zijn, zowel voor het dier als voor u en uw huis. Aan de ontlasting van dieren kunnen we een hoop zien. Met het blote oog, een microscoop of door middel van verder onderzoek.

Ziektes die wij door ontlastingsonderzoek op kunnen sporen zijn:

 • Dysbacteriose door overgroei van ‘foute’ bacterien
 • Giardia
 • Parvo

Verteringsproblemen zoals EPI (exocriene pancreas insufficientie)
De meeste ziektes kunnen wij direct in de kliniek opsporen, u heeft dan binnen een uur de uitslag.

Weke delen operaties
Met weke delen worden alle organen bedoeld die niet uit bot of kraakbeen bestaan. Veel voorkomende operaties zijn:

 • Castratie/Sterilisatie (preventief)
 • Verwijderen van de baarmoeder bij acute baarmoederontsteking
 • Oor operaties bij othematoom
 • Teen- of pootamputatie
 • Oogbol verwijderen
 • Tumoren verwijderen
 • Darm operaties
 • Maagkanteling / maagtorsie
 • Blaasoperaties, denk aan het verwijderen van blaasstenen
 • Penisamputatie bij de kater
 • Anaalzakjes verwijderen
 • Oogoperaties

Voor orthopedische operaties verwijzen wij u graag naar de Dierenkliniek  Anicura Het Ravelijn in Steenwijk, onze collega Tobias van der Vlerk heeft zich toegelegd op dit vakgebied en veel ervaring met het repareren van botbreuken, knie – en elleboog operatie. Kijk voor meer informatie hier: Anicura Het Ravelijn

Voor gecompliceerde operaties verwijzen wij u naar erkende chirurgische specialist. Op deze manier verzekeren wij u van de beste medische zorg.


Wij maken sinds januari 2017 gebruik van een digitaal röntgensysteem.

Röntgenfoto’s kunnen ons veel vertellen over de toestand in de buik- en borstholte.

Verder kunnen we botbreuken (fracturen) en gewrichtsproblemen zoals artrose in beeld brengen.

Ook kunnen wij oficiële HD / ED foto’s maken en insturen voor beoordeling.


U kent het allemaal wel, de gezellige, maar eigenlijk (iets) te dikke kater of de hond die elke avond bedelend naar u kijkt omdat hij ook zo’n lekker stukje worst wil. En zeg nou zelf, wie kan dan zo’n koppie weerstaan…

Toch kan overgewicht voor veel problemen zorgen bij uw hond of kat. Te dikke dieren zijn vaak minder gezond, leven meestal korter, zijn minder actief en voelen zich minder prettig.
Bovendien kan overgewicht complicaties met zich meebrengen zoals;

 • hartproblemen
 • ademhalingsproblemen
 • problemen aan het bewegingsapparaat
 • verhoogde kans op suikerziekte en infecties
 • leveraandoeningen

Het dier zelf kan weinig invloed uitoefenen op de situatie, maar u als baas kunt ervoor zorgen dat uw hond of kat gezonder, fitter en gelukkiger door het leven gaat door hem af te laten vallen met de SlimFit methode.

In onze praktijk kunt u met uw hond of kat dit gratis programma volgen waarin de assistente samen met u een persoonlijk plan gaat maken om uw dier gewicht te laten verliezen. Hierbij worden dieet en beweging gecombineerd. U kunt regelmatig langskomen. Uw dier wordt ieder bezoek gewogen en we voorzien u van adviezen, informatie en praktische tips. U kunt hiervoor bij onze assistentes een afspraak maken.


Total care is een gratis service die gegeven wordt door onze assistentes.
Op deze manier kunnen we tussen de entingen door uw hond of kat goed in de gaten blijven houden. Voorkomen is beter dan genezen!
Tevens kunt u op een leuke manier uw dier kennis laten maken met de dierenarts zonder dit te forceren. Zo wordt naar de dierenarts gaan een leuke ervaring voor uw dier.

We hebben de total care in drie verschillende categorieën ingedeeld:

Total care Junior:
Pups en kittens kunnen vanaf hun laatste puppy- of kittenenting tot ze ongeveer één jaar oud worden, langskomen voor de Total care junior. In deze eerste cruciale fase kunt u iedere maand langskomen met uw kitten of pup. Op deze manier kunnen we er voor zorgen dat uw dier op een positieve manier in aanraking komt met de dierenarts. Zo is uw dier op latere leeftijd gemakkelijker te onderzoeken. Dit kan in de toekomst veel stress bij uw dier voorkomen.
We kijken uw pup/kitten helemaal na. Aan de hand van de speciale groeicurve kunnen we zien of uw dier goed groeit. We letten op het wisselen van de tanden en kunnen uw dier voor u ontwormen en ontvlooien.

Total care Senior:
Oudere honden en katten kunnen langskomen voor de Total care senior. Omdat dieren op leeftijd sneller last kunnen krijgen van kwaaltjes kunt u elke drie maanden langskomen om uw hond of kat door de assistente na te laten kijken.

Natuurlijk kunt u altijd met uw hond of kat even bij de assistente langskomen voor hulp bij het ontvlooien of ontwormen van uw dier. U kunt hiervoor een afspraak maken.


De urine van uw huisdier kan ons veel vertellen, heeft uw dier plasproblemen of afwijkende urine neem dan een vers monster mee, bewaar (liefst niet langer dan 12 uur) in de koelkast.

De urine wordt onderzocht met behulp van het IDEXX SediVue en Urine Analyse aparaat. De dichtheid wordt bepaald en de apparatuur bekijkt het bezinksel (sediment) met een speciale microscoop.

Dit onderzoek geeft vooral een hoop informatie wanneer uw huisdier lijdt aan:

 • blaasontsteking
 • blaasgruis
 • blaasstenen
 • nierbekkenontsteking
 • suikerziekte (diabetes)
 • nierfalen
 • ziekte van Cushing
 • prostaatproblemen

Verzamel de urine in een urinebuisje of in een goed omgewassen glazen pot.


Veel gestelde vragen

Een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd een baarmoederontsteking (pyometra). Dit is een ernstige en soms levensbedreigende ziekte. De bacteriën die de baarmoederontsteking veroorzaken produceren gifstoffen die de teef erg ziek maken. Als er niet snel ingegrepen wordt kunnen de nieren onherstelbaar beschadigen. De teef moet alsnog gesteriliseerd worden, echter we hebben nu te maken met een zieke hond die onder narcose moet én de baarmoeder moet nu ook verwijderd worden. Een zwaardere operatie dus en een hoger narcose risico.

Daarnaast voorkomt het steriliseren voor de 2e loopsheid het ontstaan van melkkliergezwellen. Een deel van deze gezwellen is kwaadaardig en kan uitzaaien naar lymfeknopen en longen..

Laparoscopische sterilisatie, een techniek die in de gezondheidszorg voor mensen zijn sporen al lang heeft verdiend. Voor dieren biedt deze techniek ook vele voordelen:

 • Zeer kleine wondjes, dus minder napijn.
 • Een beter overzicht in de buik.
 • Schoner werken, dus minder complicaties.
 • Minder littekenweefsel omdat er geen hechtingen in de buik achterblijven.

Uw dier heeft waarschijnlijk last van een oorontsteking. Een oorontsteking wordt veroorzaakt doordat zich te veel vuil en oorsmeer in de gehoorgang ophoopt. Mijten of ziektmakende bacteriën kunnen hier de oorzaak van zijn. Ga met uw dier naar de dierenarts voor een ooronderzoek.

Dit hangt er af van waar u naar toe gaat. Een europees paspoort, chip en hondsdolheidsenting (rabiës) zijn in ieder geval verplicht.

Gaat u naar een land rond het Middelandszee gebied dan is het verstandig een ontwormingskuur tegen hartworm (diroflilaria immitis) te geven en uw hond te beschermen tegen zandvliegjes die Leishmania overbrengen. Dit gaat heel eenvoudig met een tekenband (Scalibor).

Een aantal landen hebben aanvullende eisen.

Kijk voor specifieke eisen per land op www.licg.nl onder invoereisen per land.

Voelt uw dier zich ziek van diarree? Let hierbij vooral op sloomheid, buikpijn, braken, bloed bij de ontlasting en niet willen eten en drinken. Zijn hier afwijkingen in te bemerken dan is het verstandig om de dierenarts te laten kijken.

Voelt uw dier zich nog volledig gezond, dan kunt u gerust 2 dagen afwachten. Geef uw dier zijn/haar normale voedsel, maar verdeel dit over kleine porties over de dag. Doe het even wat rustiger aan, geen lange wandelingen of drukke spelletjes.

Is uw dier na deze 2 dagen nog steeds aan de diarree, ga dan naar de dierenarts. Neem dan direct wat ontlasting mee voor onderzoek.

Voelt uw dier zich ziek? Let hierbij vooral op sloomheid, buikpijn, bloed bij de ontlasting of het braaksel en niet willen eten en drinken. Zijn hier afwijkingen in te bemerken dan is het verstandig om de dierenarts te laten kijken. Ook als uw hond of kat probeert te braken, maar er niets komt is het verstandig de dierenarts te laten kijken.

Voelt uw dier zich nog volledig gezond, dan kunt u gerust een dag afwachten. Geef uw dier zijn/haar normale voedsel, maar verdeel dit over kleine porties over de dag. Doe het even wat rustiger aan, geen lange wandelingen of drukke spelletjes.

Is het braken na 1 dag nog niet over, ga dan bij uw dierenarts langs.

Honden en katten ouder dan 6 maanden moeten minimaal 4 maal per jaar ontwormd worden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen; een hond die veel op hondenveldjes komt, een kat die muizen vangt en opeet en een hond die ontlasting opeet doen natuurlijk direct weer een wormenbesmetting op en moet dus vaker ontwormd worden. Deze dieren kunnen beter maandelijks ontwormd worden.

Bedenk ook dat een aantal wormsoorten van uw huisdier besmettelijk zijn voor u en uw kinderen! U ontwormt uw hond/kat dus ook voor uzelf. Gebruik middelen die effectief zijn én werken tegen alle wormsoorten. Laat u adviseren bij uw dierenarts.

Pups en kittens hebben een aangepast ontwormingsschema:

Uw pup ontwormen op de leeftijd van:
2 weken
4 weken
6 weken
9 weken
12 weken

Uw kitten ontwormen op de leeftijd van:
4 weken
6 weken
9 weken
12 weken

Daarna iedere maand tot uw pup of kitten een half jaar oud is.

Bij Dierenkliniek Meppel vinden wij het erg prettig wanneer u bij de narcose van uw dier aanwezig bent. Het dier is dan meer op het gemak en laat zich rustiger in slaap brengen.

Tijdens de operatie mag u niet aanwezig zijn. Wij werken volledig open en transparant. Wanneer u bij het wakker worden aanwezig wilt zijn is dit wel mogelijk, houd wel rekening met het feit dat dit even duurt. Wij laten uw dieren rustig uit narcose ontwaken. Geef bij het maken van de afspraak aan dat u graag aanwezig wilt zijn bij de narcose / ontwaken.

Pak het grondig aan!
Behandel alle honden en katten in huis. Denk ook aan dieren die op bezoek komen.
Gebruik middelen die ècht veilig en effectief zijn (ook voor kinderen die in contact komen met de dieren). Dierenkliniek Meppel adviseert Stronghold (pipet), Simparica (tablet) en Bravecto (tablet of pipet). De vloeistof uit de pipet op meerdere plekjes in de nek aanbrengen zodat het echt op de huid terecht komt, niet in de haren. Niet inmasseren of wassen na het aanbrengen.

Ook de omgeving moet behandeld worden:

 • Goed stofzuigen, vooral vloerbedekking, banken, stoelen, kieren en naden.
 • Kleedjes wassen op tenminste 60 graden.
 • Een vlooienbandje werkt onvoldoende tegen vlooien bij uw huisdier, maar het werkt wel om een stukje vlooienband in de stofzuigerzak te doen.
 • Indoor-X® is een omgevingsspray tegen vlooien in de omgeving.
 • Gaat uw huisdier veel mee in de auto, vergeet deze dan niet mee te nemen in de behandeling, hetzelfde geldt voor een reismandje.
  Een ontwikkelende vlo kan maandenlang verpopt blijven, maar ze komen uit de pop op het moment dat er trillingen zijn. Zo kan er na een vakantie een ware vlooienplaag ontstaan als er weer bedrijvigheid in huis is. Voor de vakantie behandelen met Indoor-X® helpt.

Voor katten bestaat ook de Program®-injectie die zorgt dat de vlooien 6 maanden onvruchtbaar zijn.
Lintwormen worden overgebracht door vlooien. De wormen zijn goed te bestrijden met speciale ontwormtabletjes die ook werken tegen lintwormen, maar om te voorkomen dat ze steeds terugkeren moet het vlooienprobleem worden opgelost.
Ziet u door de vlooien uw huisdier niet meer, neem dan contact op met onze praktijk en wellicht komen we samen tot een succesvolle aanpak!

Wat kost een sterilisatie of het verwijderen van een bultje?

De prijzen van de meest voorkomende ingrepen staan onder het kopje tarieven. Staat de ingreep waar u naar zoekt er niet bij, bel dan even op, telefonisch kunnen we een kostenraming maken.

0522-745006

Vakantie checklist

VAKANTIE CHECKLIST BINNENLAND

Vaccineren en dierenpaspoort
In Nederland is het heel belangrijk om je hond en kat te beschermen met de jaarlijkse vaccinatie, eventueel aangevuld met de kennelhoestvaccinatie. Vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës), is hier niet nodig.

Een geldige identificatiechip
Een chip is (nog) niet verplicht, maar zeker in een vreemde omgeving wel aan te raden. Mocht uw huisdier zoekraken, dan zijn met behulp van de chip uw contactgegevens gemakkelijk te achterhalen. Pensions, asielen en dierenartsen beschikken over een chipreader waarmee het chipnummer kan worden afgelezen. In een database zijn dan uw contactgegevens te vinden, deze gegevens zijn alleen te achterhalen als het juiste chipnummer wordt ingetoetst. In het najaar van 2011 gaat er nieuwe regelgeving van kracht, waarmee een chip voor honden verplicht wordt.

Bescherming tegen parasieten: teken, wormen en vlooien
Ook in Nederland is goede bescherming tegen teken belangrijk. De Scalibor Protectorband is hiervoor het meest gebruiksvriendelijke middel: het is een halsband die zowel teekwerend als teekdodend werkt en bescherming biedt tot wel vijf à zes maanden. De halsband is alleen beschikbaar voor honden. Voor zowel hond als kat is de Seresto band een aanrader. Deze werkt tegen vlooien, teken en luizen en is 7-8 maanden werkzaam. Wilt u geen band, dan hebben wij ook middelen in tablet- of pipetvorm. Bravecto is er voor de hond in een kauwtablet en voor de kat in pipetvorm en zijn 3 maanden werkzaam. Voor informatie voor andere middelen kunt u contact me ons opnemen.

Maatregelen tegen reisziekte
Sommige dieren hebben last van reisziekte. Ze worden dan heel misselijk bij onder andere autorijden. Heeft uw dier hier last van, kom dan voor de reis bij ons langs. Voor reisziekte adviseren wij Cerenia. We moeten hiervoor wel weten hoeveel het dier weegt.

Heeft u vragen over deze of andere vaccinaties of over reizen binnen Nederland, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

VAKANTIE CHECKLIST BUITENLAND

Vaccineren, chip en Europees dierenpaspoort

Zodra u met uw hond, kat of fret de grens over gaat is het verplicht dat het dier een Europees huisdierenpaspoort en een identificatiechip heeft, en daarnaast een geldige hondsdolheidvaccinatie. Lees hier meer over deze vaccinatie. Voor een aantal landen (zoals Zweden, Noorwegen, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Malta) gelden strengere eisen.

Bescherming tegen parasieten: teken, wormen en zandvliegjes

Voor sommige landen is speciale ontworming verplicht, die door de dierenarts ingegeven moet worden. Voor de landen rond de Middellandse Zee is deze ontworming niet verplicht, maar wel onontbeerlijk! Hier komt namelijk de hartworm voor, een dodelijke parasiet die in Nederland niet voorkomt. Ook moeten we in deze warme landen zorgen dat onze dieren beschermd zijn tegen teken en zandvliegjes, die andere dodelijke ziektes kunnen overbrengen. Lees hier meer over hartworm en de andere buitenlandziekten.

Invoereisen per land

Voor veel landen buiten Europa en landen als Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk, gelden allerlei extra regels. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsverklaringen en invoervergunningen. Op de website van het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren zijn de invoereisen per land te vinden:

Reisziekte

Heeft uw dier last van reisziekte? U kunt dan voor vertrek een middel tegen reisziekte bij ons halen.

Heeft u vragen over deze of andere vaccinaties of over reizen naar het buitenland, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

VAKANTIE CKECKLIST PENSION

Als u besluit uw dier(en) niet mee te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden. Oppas aan huis, uit logeren bij familie of vrienden, of professionele verzorging in een pension.

Thuisblijven in een pension: waar moet u aan denken?

Reserveer op tijd, zeker voor het hoogseizoen!
Het dierenpaspoort met daarin de benodigde vaccinaties:

 • Jaarlijkse enting + kennelhoest
  De vaccinatie moet minimaal 2-3 weken oud zijn en maximaal 1 jaar oud

Overige regels kunnen verschillen per pension, bijvoorbeeld:

 • Een identificatiechip
 • Extra vaccinaties
 • Bewijs van ontvlooien en ontwormen

OP REIS MET UW HOND

Wanneer uw huisdier mee op reis gaat, moet u aan de regels en wetten van het vakantieland voldoen. Dit kan betekenen dat:

 • uw hond gechipt is
 • uw hond een Europees paspoort heeft
 • de gezondheidsverklaring in het pasport is ingevuld
 • uw hond gevaccineerd is ook tegen rabies
 • uw hond tegen bepaalde parasieten is behandeld

Landen als Groot-Brittanie, Ierland, zweden en Malta hebben meer eisen dan de andere Europese Unie landen. Landen van buiten de EU hebben weer andere eisen. Kijk op www.licg.nl onder invoereisen voor de exacte informatie per land.

Zorg naast de wettelijke voorschriften voor:

 • een goede ontworming, in het buitenland komen andere, gevaarlijke wormsoorten voor zoals: de vossenlintworm, haakworm en de hartworm.
  ontworm uw hond voor vertrek, direct na thuiskomst en een maand later weer met Milbemax.
 • een goede bescherming tegen zandvliegjes en teken. Deze parasieten brengen gevaarlijke ziekten over. Gebruik een Scalibor tekenband minimaal 2 weken voor vertrek.

VAKANTIE CHECKLIST VOOR DE HOND

Heerlijk, de vakantie komt er weer aan! Het is belangrijk al vroeg te besluiten wat u gaat doen met uw huisdier(en). Neemt u ze mee, of laat u ze liever thuis? Waar u ook voor kiest, zorg dat u ruim op tijd bent om alles goed te kunnen regelen.

Uw huisdier blijft thuis of gaat naar een oppas/pension
Hier vindt u meer informatie voor als uw huisdier achterblijft.

Mee op reis: waar moet u aan denken?
Natuurlijk bent u al druk na aan het denken over de eigen paklijst, een oppas voor het huis, een reisverzekering, maar wat komt er bij kijken als de viervoeter ook mee gaat? Voor binnen- en buitenlandse reizen vindt u hier de informatie.

Bedenk tijdig wat u met uw huisdier doet tijdens uw vakantie en voorkom een hoop vakantiestress.

Heeft u vragen over deze of andere vaccinaties of over reizen met uw huisdier, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

VERZEKERING

Huisdierenverzekering

Waarom zou u een huisdierenverzekering afsluiten?

U bent zelf ook goed verzekerd, waarom uw huisdier niet? Een bezoek aan het ziekenhuis loopt al snel in de papieren, laat staan een operatie in het ziekenhuis, wij zien hier zelf nooit een rekening van, maar een knieoperatie bij uzelf kost al snel 3000 euro.

Het afsluiten van een ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw huisdier is verstandig. U hoeft zich dan nooit zorgen te maken over de rekening van de dierenarts. Deze kan in bepaalde gevallen flink oplopen: een gescheurde kruisband kost al snel 1000-1500 euro.

Er zijn meerdere aanbieders van dierenverzekeringen, met allemaal weer verschillende pakketten en voorwaarden. Wij adviseren u een op dieren gespecialiseerde maatschappij te kiezen, bijvoorbeeld Petplan of Reaal Dier & Zorg.

Maar ook de verzekering vergoed niet alles! Heup- en elleboogproblemen worden zonder meer uitgesloten. Ook voor problemen aan de voortplantingsorganen (bijvoorbeeld een baarmoederontsteking) gelden speciale voorwaarden.

Mocht u nog vragen hebben, bel gerust even voor nadere informatie.

Afspraak maken & Spoedgevallen

Zaterdag 27 april (Koningsdag) zijn wij de hele dag gesloten.
Woensdag 01 mei zijn wij vanaf 18.00u gesloten.
Donderdag 09 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij de hele dag gesloten.
Woensdag 15 mei zijn wij vanaf 18.00u gesloten.
Maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) zijn wij de hele dag gesloten.

Denkt u op tijd aan het ophalen van medicatie en voeding voor uw huisdier?
Helaas zijn de levertijden nog steeds erg onvoorspelbaar.

Wij werken uitsluitend op afspraak!
Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 bereikbaar op tel. nr. 0522-745006
U wordt doorverbonden met een dienstdoende dierenarts. Buiten openingstijden kan het zijn dat dit een dierenarts van Anicura in Steenwijk is, wij werken nauw samen met beide klinieken.

Ziekte & behandeling

Praktijkinformatie

Actueel

Weten jullie het nog?

In onze kerstboom hingen dit jaar wensen voor iemand anders. [...]

Lees meer
Stel nou dat..

Je hond of kat schrikt van een harde knal of [...]

Lees meer
Medicatie tegen vuurwerk angst

De donkere dagen betekent dat Oud & Nieuw er weer [...]

Lees meer
Het is alweer vroeg donker..

Helaas is dat voor sommige huisdieren reden voor stress! De [...]

Lees meer
Gebitsbehandeling bij de kat

Helaas hebben veel katten te maken met gebitsproblemen. Sommige problemen, [...]

Lees meer
Reismandjes

Ze zijn er in veel soorten en maten. We zien [...]

Lees meer
Wat te doen bij..

Een Adder beet. De enige giftige slang die in Nederland [...]

Lees meer
Tropische temperaturen

De weersvoorspellingen voor komend weekend liegen er niet om; het [...]

Lees meer