De maand van de oudere kat

Simba
Oktober is de maand van de oudere kat!
 
Wist u dat katten vanaf 7 jaar al bestempeld worden als ‘senior’? En dat katten meesters zijn in het verbergen van pijn en ongemak?
Gelukkig zijn veel katten van 7 jaar en ouder nog erg actief en gezond, maar vanaf deze leeftijd zien we toch ook regelmatig oudersdomskwalen. Vaak komen deze kwalen pas in een relatief laat stadium aan het licht, omdat Poes gewoon haar brokjes kwam eten en ‘s avonds op schoot kwam. Denk aan gewichtsverlies door bijvoorbeeld nierfalen, arthrose, een hoge bloeddruk, te lange nagels en gebitsproblemen. U kunt zich vast voorstellen dat een kat dit kan verbergen als hier niet actief naar gekeken wordt.
 
Daar hebben wij iets op bedacht: de seniorencheck!
U kunt (in oktober en november 2024) voor het gunstige tarief van 35 euro voor een uitgebreide check bij één van onze assistenten op spreekuur komen. De seniorencheck bestaat uit deze verschillende onderdelen:
– een vragenlijst (in te vullen door u als eigenaar) om te inventariseren wat aandachtspunten zijn,
– een bloeddrukmeting bij uw kat, nadat hij/zij eerst heeft kunnen acclimatiseren in de spreekkamer,
– check gewicht,
– check gebit,
– check nagels (deze worden zo nodig geknipt),
– check urine (deze check is belangrijk om zaken als nierproblemen en suikerziekte op te sporen).
 
De assistente bespreekt met u of er eventuele aandachtspunten uit de check naar voren komen en welke actie we daarop zouden kunnen ondernemen.
Let op: voor deze acties verwijzen we u in sommige gevallen door naar een consult bij de dierenarts. De seniorencheck is puur bedoeld om eventuele problemen aan het licht te brengen.
 
Een voorwaarde voor deelname aan deze seniorencheck is dat uw kat nog niet bekend is met ouderdomsklachten waarvoor hij reeds onder behandeling is.
 
Wij plannen deze seniorcheck in op de donderdagochtend.
 
Denkt u eraan om naast uw kat ook zijn/haar vaccinatieboekje en urine (liefst verse) mee te nemen?
Urine opvangen kan op verschillende manieren. Eén manier is door plastic kattenbakkorrels (bij ons verkrijgbaar) in de schoongemaakte kattenbak te doen. Als de kat hierop heeft geplast, kunt u de urine met bijgeleverd spuitje opzuigen door de bak schuin te houden, want de urine wordt niet opgenomen. Een andere manier is door de kap van de kattenbak te verwijderen en in de gaten te houden wanneer uw kat aanstalten maakt om te gaan plassen. Als het zover is, kunt u een juslepel onder zijn/haar billen houden en zo de urine opvangen. Dat lijkt misschien een mission impossible, maar dat gaat vaak verrassend goed!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *