Medicatie tegen vuurwerk angst

Rover

De donkere dagen betekent dat Oud & Nieuw er weer aan zit te komen.
Huisdieren weten natuurlijk niet wanneer. Maar hebben wel degelijk in de gaten dat het kan zijn dat er weer vuurwerk afgestoken gaat worden. Ook andere harde geluiden of felle flitsen kunnen zorgen voor veel onrust en zelfs angst.
Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met maatregelen m.b.t. (vuurwerk) stress/angst!

Er worden o.a. online veel verschillende voedingssupplementen aangeboden. Wat raden wij nou aan? En welke medicatie is er bij ons (na een consult!) verkrijgbaar? Hieronder vertellen we er iets meer over.

Natuurlijke basis – voedingssupplement

PUUR Tranquil
Voedingssupplement (poedervorm) op natuurlijke basis. Belangrijkste werkzaam bestanddeel is L-Tryptofaan. Dit eiwit heeft een rustgevend effect. Kan gegeven worden met de voeding als deze iets nat gemaakt wordt. Starten vanaf 1 december.

PUUR Nervo
Fytotherapie in vloeibare vorm. Werkt het mooiste in combinatie met de PUUR Tranquil. Starten vanaf 15 december.

Phytonics Strezz
Bij acute stress. Werkt direct ontspannend zowel op emotioneel als fysiek vlak. Pas op met toedienen aan dieren die neigen naar incontinentie.

Zylkene & Zylkene plus tabletten (chews) of capsules
Voedingssupplement ter ondersteuning bij spannende tijden. Bevat alpha-casozepine, dit is een aminozuur met rustgevend effect. Hypoallergeen en lactosevrij. Verkrijgbaar in verpakking van 30 of 100 stuks. Starten vanaf 1 december.

Adaptil en Feliway
Beide werken met feromonen, dit zijn geurstoffen die wij niet kunnen ruiken, maar onze huisdieren wel. Adaptil is voor de hond (verdamper of halsband) en Feliway voor de kat (verdamper).  Een verpakking werkt 1 maand. Starten vanaf 1 december.

Adaptil tabletten voor de hond
Voedingssupplement met als belangrijkste stoffen GABA, L-theanine, L- Tryptophan en B-vitamines. Ongeveer 2 uur voor de spannende situatie toedienen. Indien nodig na 6 uur herhalen.

Calm diet van Royal Canin – online verkrijgbaar
Dieet voeding met kalmerende eiwitten.  Starten vanaf 1 december, mits je huisdier niet gebonden is aan een speciaal dieet!

Thundershirt – online verkrijgbaar
Dit shirt oefent een constante zachte druk uit op het lichaam van de hond of kat wat ervoor kan zorgen dat ze makkelijker ontspannen.

Hersenwerk
Geen medicatie, maar het kan wel stress verlagend werken! Voor tips en tricks verwijzen we u graag naar www.hersenwerkvoorhonden.nl


Recept plichtig – afgifte alleen na consult

Sileo
Sileo is oro-mucosale gel, die toegediend wordt via de slijmvliezen van de wangzak van de hond. Het werkt tegen angst veroorzaakt door hard geluiden. Dosering naar gewicht. De werkzame stof is dexmedetomidine, dit is een narcosemiddel welke ook als pre-medicatie voor narcose wordt gebruikt. Sileo wordt echter in een hele lage dosering gegeven. Bij de juiste dosering wordt uw hond niet suf! Bij overdosering kan er een antidoot gegeven worden. Als het doorgeslikt wordt is er geen effect. Bij toedienen moet de gebruiker oppassen. Als het in de neus, mond of ogen komt gelijk medische hulp inschakelen! Het mag toegediend worden bij de 1e tekenen van angst. En indien nodig elke twee uur herhalen, tot een maximum van vijf keer. Er is een instructievideo te bekijken op You-tube.
Voor katten mag de laagste honden dosering toegepast worden via cascaderegeling. Degene die het middel toedient moet handschoenen dragen.

Pexion
Pexion is een medicijn  tegen epilepsie, welke ook geregistreerd is tegen angst voor harde geluiden. Het verminderd angst en onrust. Werkzame stof is imepitoine. Het verminderd vrijkomen van GABA neurotransmitters in de hersenen. Dosering is 15mg/kg 2 x daags ca. drie dagen van te voren beginnen. Als bijwerking kan er een lichte incoördinatie en versuffing gezien worden.

Gabapentine caspules voor de kat
Niet geregistreerd medicijn tegen vuurwerkangst. Mag via cascaderegeling worden toegepast. Er is veel ervaring met het gebruik bij gestrestste katten. Het werkt angst remmend en dieren zijn minder gevoelig voor prikkels. Het werkt niet versuffend. De dosering is 1 capsule van 100mg per kat. N.B.: katten moeten minimaal 24 uur binnen gehouden worden na toediening.

Let op: een aantal van de bovengenoemde supplementen en medicijnen zijn bij Dierenkliniek Meppel alleen  verkrijgbaar op bestelling.