Moet ik mijn hond laten steriliseren/castreren?

Moet ik mijn hond laten steriliseren/castreren?

Elke hondeneigenaar komt een keer voor deze keuze te staan.

Bij een sterilisatie verwijderen we de eierstokken of gonaden. In vergelijking met de mens is ook de behandeling van de teef dus eigenlijk een castratie en geen sterilisatie. Bij mensen wordt alleen de eileider onderbonden, de gonaden (testikels of eierstokken) blijven intact.

Tegenwoordig zijn onze honden onderdeel van ons gezin, ze horen bij de familie en daardoor twijfelen hondeneigenaren terecht voordat ze een grote ingreep laten doen bij hun huisdier. De basis van die twijfel ligt in een aantal gegronde maar soms ook ongegronde ervaringen en wijsheden.

In dit stukje willen we graag toelichten wat de voor – en nadelen zijn van castratie van reu of teef.

De voor’s:

De hond is na de ingreep niet meer vruchtbaar en wordt niet meer loops
Daarmee is de kans op baarmoederontsteking en schijnzwangerschap nul geworden
Het risico op het ontwikkelen van melkkliertumoren is sterk gereduceerd, het kleinst bij vroeg steriliseren (voor de 1e of 2e loopsheid).
Er is minder risico op het ontwikkelen van allerlei neoplastische syndromen, zoals suikerziekte.
Reuen krijgen geen last meer van voorhuidontsteking en hebben veel minder kans op het ontwikkelen van prostaatproblemen en geen last meer van testikeltumoren.

De tegen’s:

Het is een operatie onder algehele narcose en dus zijn er risico’s, qua narcose maar ook is er risico op bloedingen en infecties.
Na een operatie komt altijd een noodzakelijke periode van herstel, ongemak en napijn.
Sommige teefjes worden na de ingreep licht incontinent. Dit is niet bij alle honden zo en deesl rasafhankelijk.
Sommige honden ontwikkelen na de ingreep een dikkere vacht, meer onderhaar.
Veel honden zetten sneller vet aan en worden makkelijker dik na de ingreep.
Sommige teefjes worden feller in hun gedrag, sommige reuen worden slomer, gemoedelijker.

Een veel genoemd argument in gesprekken met hondeneigenaren is dat men het ‘niet natuurlijk’ vindt als hun huisdier gecastreerd is. Dat is natuurlijk waar, maar meestal komt dit gevoel voort uit vermenselijking van de hond. Men vergelijkt de maandelijkse cyclus van de vrouw met die van de halfjaarlijkse cyclus van de hond. In vergelijking met ons, gaat de teef twee keer per jaar door een hormonale achtbaan, waarbij ze niet alleen 3 weken bloed verliest en steeds heftig benaderd wordt door andere honden, maar haar hele lichaam veranderd.

Voor teefjes is het heel normaal in een roedel honden om schijnzwanger te worden. Zo kunnen in het wild alle teefjes in de roedel, de geboren pups van een of meerdere nesten tegelijk voeden. Een heel prachtige oplossing voor een roedel die moet jagen. Maar voor onze gezellige huishond een wekenlang durende ramp, waarbij ze niet of nauwelijks willen spelen en rennen, ze kale plekken krijgt en soms jeuk hebben of uierontsteking krijgen. Daarbij komt dat teefjes na elke loopsheid het risico lopen een baarmoederontsteking te krijgen.

De wilde hond of wolf wordt in de natuur gemiddeld 4 jaar oud en krijgt 1-2 x per jaar een nest pups, waarvan een groot deel het 1e jaar niet halen. Onze huishond wordt tegenwoordig door alle goede zorg niet zelden ouder dan 12 (!), dus wat heet ‘natuurlijk’.

Baarmoederontsteking bij de hond is levensbedreigend!

Meer dan de helft van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd een baarmoederontsteking (pyometra). Dit is een ernstige en soms levensbedreigende ziekte: de baarmoeder vult zich 4-6 weken na de loopsheid of bevalling met pus en bacteriën. Lees hier meer over baarmoederontsteking bij de hond.

Een kijkoperatie of laparoscopie/arthroscopie is al heel bekend bij mensen. Wie kent er niet iemand die een kijkoperatie bijvoorbeeld in zijn knie (=arthroscopie) heeft gehad. Bij een kijkoperatie(=scopie) wordt er via hele kleine sneetjes een cameraatje ingebracht zodat je goed kunt kijken en hele kleine instrumentjes kunt gebruiken. Ook in de buik (laparoscopie) wordt al veel gekeken en geopereerd. Bij honden en katten gebeurt dit nog veel minder maar daar komt nu langzamerhand verandering in.

Bij Dierenkliniek Meppel willen we graag het beste voor uw huisdier. Daarom kiezen we voor de minst pijnlijke methode om ze te helpen.

Voordelen van deze “kijk”-methode zijn namelijk:

Veel minder pijn na de operatie. Dat komt doordat de wondjes veel kleiner zijn en omdat er niet getrokken hoeft te worden aan de organen in de buik.
Het overzicht in de buikholte is veel beter dan bij een ouderwetse manier van opereren.
Er is een veel kleinere kans op complicaties, zoals nabloeden, niet eten, sloomheid en wondproblemen. Bloedvaatjes worden met een speciaal apparaat geseald.
Er blijft geen hechtmateriaal in de buik achter!
We hebben een heel goed overzicht van de buik en daarom kijken we ook even naar de andere organen zoals lever, darmen en nieren.
De twee wondjes zijn nauwelijks te zien. Al met al hoeft uw hond van de sterilisatie dus eigenlijk geen pijn te hebben!

Zijn er nadelen aan deze operatie?
De narcose risico’s zijn hetzelfde als bij een normale operatie. Daarom kiezen we voor de meest veilige manier van onder anastesie brengen. Eerst wordt de hond goed nagekeken om eventuele extra risico’s in te schatten. De hond krijgt een infuusnaaldje geplaatst, waardoor het slaapmiddel wordt gegeven. U mag daar gewoon bij zijn natuurlijk! Zodra de hond slaapt krijgt ze een speciale buis in haar luchtpijp geplaatst , een tube. Hierdoor kunnen we extra zuurstof en gasnarcose geven. Na het scheren van de buik, wordt ze op de OK tafel gelegd op een warmtemat en wordt er een druppelinfuus aangesloten om de bloeddruk te bewaken.

Via onze gasanestesieapparatuur kunnen we alles goed meten en de diepte van de narcose controleren. Veiliger kan niet ! Tijdens de operatie kan blijken dat de baarmoeder afwijkingen vertoond. De kijkoperatie wordt dan gestopt en de wond wordt vergroot om de gehele baarmoeder te verwijderen.

Kijk voor beelden van de operatie de fotoserie in ons fotoalbum.
Een laparoscopisch castratie / sterilisatie is mogelijk vanaf € 395,= inclusief medicatie en nazorg.

We opereren het liefst 2 maanden na de laatste loopsheid.

Het is een fabeltje, dat uw hond minder risisco’s loopt op bovengenoemde ziektes als ze een keer een nestje krijgt.