Reismandjes

Reismandjes

Ze zijn er in veel soorten en maten. We zien ze elke dag voorbij komen in de kliniek, als vervoersmiddel voor katten en konijnen.
Maar wat vinden wij nou handig, of juist niet? En waarom dan? Graag vertellen we graag iets meer over.
Katten en konijnen vinden het net als honden (erg) spannend om bij ons op bezoek te komen. We zijn heus heel lief hoor! Maar een vreemde omgeving en dan ook nog in zo’n mandje; het recept voor stress of zelfs angst.
Hoe lastig het soms ook is om thuis de kat in het mandje te krijgen, toch is het in de kliniek een veilige plek die naar het veilige thuis ruikt. Daarom komen katten (en konijnen) niet graag uit hun mandje zodra ze bij ons op de behandeltafel staan.


Maar wat vinden wij dan handig, en wat niet? 

Ten eerste, en wat ons betreft het belangrijkste, is dat het mandje gemakkelijk open (en dicht) kan. Als de kat of het konijn het spannend vindt bij ons komen ze meestal niet uit zichzelf uit het mandje. Dan is het fijn als we het mandje open kunnen maken zodat we het dier uit het mandje kunnen halen zonder al teveel gedoe.

Verder is het voor de kat (of het konijn) prettig als het mandje veilig voelt. Voor beide diersoorten scheelt het stress als ze grotendeels afgedekt of verstopt vervoerd worden. Een kiertje om doorheen te gluren vinden ze prettig, maar een bench of kooi raden we af.

Ook zien we steeds vaker katten aan een tuigje. Tenzij de kat dit van jongs af aan gewend is kan dit veel stress opleveren. Bij angst, bijvoorbeeld door een hond in de wachtkamer of onbekende geluiden, kan de kat zelfs in paniek raken en het tuigje af krijgen met alle gevolgen van dien. Net als de kat vinden wij dit erg spannend en daarom raden we dit af!

Daarnaast is het fijn als de kat of het konijn ruimte heeft om zich om te draaien en rechtop te gaan zitten. Ga maar na;  voor ons is het ook niet comfortabel om bijvoorbeeld in de auto of een vliegtuig te zitten met onvoldoende beenruimte of een te laag plafond.
Een kleedje, oude krant of handdoek op de bodem maakt het extra comfortabel en ruikt naar huis, een plek waar het huisdier zich doorgaans prettiger voelt als op de kliniek. Dit kan dus zelfs een klein beetje stress verlagend werken!

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk wat ons betreft, is het fijn als het reismandje gemakkelijk schoon te maken is. Bijvoorbeeld een kartonnen doos of stoffen mandje welke niet in de wasmachine gereinigd kan worden vallen daarom af.